Çalışma Alanlarımız
Yetişkin Terapisi
Terapi (Psikoterapi) kişiye zihninin nasıl çalıştığını ve neden öyle çalıştığını öğreten; etkisi bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bir farkındalık ve iyileşme sürecidir.
Yetişkin terapisi süreçlerinde danışan ve terapist arasında kurulan profesyonel ve güvenli ilişki ve terapötik yöntemler yoluyla danışanda farkındalık kazandırma, gelişme ve iyileşme hedeflenir. Terapi kişiye sorunlarıyla baş etmede ihtiyaç duyduğu becerileri ve duygusal dayanıklılığı kazandırır. Açıkçası, onlarca hatta yüzlerce farklı terapi ekolü ve yaklaşımı olduğunu düşünürsek “Terapi nedir?” sorusuna yanıt verirken bu basit tanımlama oldukça yetersiz kalacaktır. Bu nedenle bazen “Terapi ne değildir?” sorusundan yola çıkmak tanımlamayı daha anlaşılır kılabilir. Peki terapi ne değildir?
- Terapi profesyonel birinden akıl aldığınız; terapistin sizi yönlendirdiği, tüm sorularınıza cevap verdiği bir süreç değildir.
- Terapi tek seansta sorunlarınıza çözüm bulabileceğiniz bir yöntem değildir.
- Terapi terapistin danışanının sorunlarını çözdüğü, danışanın konuşmak dışında hiçbir şey yapmadığı bir süreç değildir.
- Terapistin görevi her zaman danışanı rahatlatmak ve ona iyi hissettirecek, onu haklı çıkaracak şeyler söylemek değildir.
- Terapist danışan adına ailesiyle ya da yakınlarıyla iletişim kuracak, davranışları ile ilgili mazeret öne sürecek birisi değildir.
- Terapi terapistin sadece kafa salladığı, not tuttuğu ve pasif kaldığı bir süreç değildir.
Terapi, terapistin sağladığı kabul ve güven ortamı içerisinde danışanın kendi duygu, düşünce, davranış, ilişki ve sorun kalıplarını keşfetmesine yardımcı olduğu ve işlevsiz olan kalıpları yenileriyle değiştirmesi için farklı terapi tekniklerini kullanıldığı bir süreçtir. Terapistler danışanlarının problemleri ile ilişkili olan duygu, düşünce, davranış örüntüleri ve olası travmatik yaşantılar ille ilgili eğitim almışlardır. Dolayısıyla başkalarının danışanda göremeyeceği ve tanımlayamayacağı örüntüleri görebilir ve tanımlayabilirler.
Her terapi ekolü kendi içerisinde farklı yöntem ve teknikleri barındırır. Bazıları danışanın bugünkü düşünce ve davranış örüntülerini değiştirmeye odaklanırken, diğerleri geçmişle vurgu yaparak, geçmiş yaşantıları yeniden işlemeyi ve anlamlandırmayı hedefler. Bazı yaklaşımlarda ise, her iki odak noktası da benimsenir ve çeşitli tekniklerle süreç içerisinde ele alınır.
Hayatınızdaki zorluklarla başa çıkmak ve ruh sağlığınızı iyileştirmek için uzman terapistlerimizle görüşme zamanı!
Sık Sorulan Sorular
Yetişkin Terapisi hakkında sık sorulan sorular ve cevapları
Yetişkinlerde terapi süreci nasıl işler?
Terapi, bireysel seanslar, grup terapileri veya çift/evlilik terapileri şeklinde gerçekleştirilebilir. Terapistler, Psikodinamik Terapi, Şema Terapi, EMDR Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), Psikodrama gibi farklı yaklaşımlar kullanarak, danışanların kendilerini daha iyi anlamalarına ve sorunlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olurlar.
İlk terapi seansında ne beklemeliyim?
İlk görüşme ile ilgili farklı terapi ekollerinin farklı yaklaşımları bulunmaktadır. Ancak yine de hangi ekolden olursa olsun çoğu terapistin ilk görüşme ile ilgili belli başlı öncelikleri vardır.
Bunlardan ilki, belki de en önemlisi danışanın yargılanmayacağını ve koşulsuz kabul edileceğini hissetmesi, rahat ve güvende olmasıdır. Bu nedenle ilk seans(lar) danışan ve yaşadığı zorluklar hakkında bilgi edinmeye yönelik gibi görünse de öncelikli olarak güven ilişkisini oluşturmaya yöneliktir. Danışanlar anlatmak istediklerini, anlatmak istedikleri kadar anlatırlar ve terapistler buna saygı duyar. İlk seansta danışanın yaşadığı sorunların doğası, danışanın hayatını ve günlük işlevselliğini ne oranda etkilediği ve danışanın terapiden beklentileri üzerine terapist çeşitli sorular sorabilir. Bazı danışanların güvenmek ve paylaşmak için daha fazla zamana ihtiyaçları vardır ve bu süreç bazen haftaları alabilir. Terapistler bunun bir süreç olduğunun farkındadır ve danışanın hızına saygı gösterir.
Terapi ne kadar sürer?
Terapinin süresi, kişinin yaşadığı sorunların karmaşıklığına ve bireyin terapiye verdiği yanıtına bağlı olarak değişir. Terapistinizle hedeflerinizi ve ilerlemenizi düzenli olarak değerlendirirsiniz.
Terapi gizli mi tutulur?
Evet, terapistler etik ve yasal gereklilikler doğrultusunda terapi seanslarının gizliliğini korur. Ancak, kişinin kendisine veya başkalarına zarar verme riski varsa veya yasal gereklilikler doğrultusunda bazı durumları bildirilmek zorundaysa, terapist bu bilgileri yetkililerle paylaşmak zorunda kalabilir. Bu durumlar dışında, terapide paylaşılan bilgiler gizli tutulur.