Çocukların gelişiminde sosyal becerilerin önemi oldukça büyüktür. Sosyal beceri gelişimi, çocukların kendisi ve çevresiyle uyum içerisinde yaşamasına destek olur. Sosyal beceriler, kişinin çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurabilmesi, kişinin duygularını fark edebilmesi ve ifade edebilmesi, diğerlerini anladığını uygun şekilde gösterebilmesi, kendini savunabilmesi gibi pek çok beceriyi içerir. Sosyal beceri grupları, çocukların okulda, evde önemli yaşam becerilerini öğrenmelerine ve uygulamalarına yardımcı olur. Çocukluk çağından itibaren sağlıklı ilişkiler kuramayan ya da olumsuz yaşamsal olaylara maruz kalan bireyler, zamanla içlerine kapanır, ihtiyaçlarının karşılanmadığını, anlaşılmadığını düşünerek kaygılanmaya başlar.
Sosyal beceri eğitimlerinde, aile, okul ve yaşadığı çevrenin işbirliği çok önemlidir. SOBECE; çocukları bireysel ve grup çalışmaları ile desteklerken aile ve öğretmenleri de bu konuda bilgilendirir. Çocukların günlük yaşam becerilerinde onları kaygılandıran durumlarla uygun şekilde baş etmelerine, aynı zamanda duygularını düzenleyerek yeni ve güvenli deneyimler edinmesine yardımcı olur. Karşılaştığı zorluklarda problem çözme becerisinin gelişmesine katkı sağlayarak baş etme mekanizmalarını güçlendirir. Yeni durumlara uyum sağlayarak zorlandığı durumlarla mücadele edebilmesini pek çok farklı terapi ekolünü de kullanarak desteklemektedir. SOBECE, Bilişsel Davranışçı Terapi, Psikodrama, Sosyal Öğrenme Kuramı, Rol Canlandırma ve Akran Destekli Öğrenme yaklaşımlarını temel alarak geliştirilmiştir. SOBECE’de 7 modül ve 76 beceri vardır.

1. İlişki başlatma ve sürdürme becerileri
2. Atılganlık becerileri
3. Duygulara yönelik beceriler
4. Saldırgan davranış ve dürtülerle başa çıkma becerileri
5. Sorun çözme becerileri
6. Plan yapma
7. Grupla etkileşim ve bir iş yürütme becerileri

Sosyal etkileşimlerde daha başarılı olmak ve iletişim becerilerinizi geliştirmek için profesyonel sosyal beceri eğitimi seanslarına başlayın.

Sosyal Beceri Eğitimi kimler için uygundur?

Sosyal Beceri Eğitimi, çocuklardan yetişkinlere kadar her yaş grubu için faydalıdır. SOBECE çocukların ve gençlerin sosyal yaşama daha iyi uyum sağlamasına yardımcı olmaktadır ve herkes için uygundur. Bununla birlikte;
• Dikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
• Özgüven eksikliği olan
• Sorumluluk almayan
• Dikkat eksikliği olan
• Öğrenme güçlüğü olan
• Sosyal ortamlarda kaygılanan ve heyecanlanan
• Kurallara uymada zorluk çeken
• Öfkesini kontrol edemeyen
• Uyum ve davranış sorunları yaşayan çocuklar için de geliştirici ve önleyici bir çalışmadır.

Sosyal Beceri Eğitimi nasıl işler?

Sosyal Beceri Eğitimi genellikle grup terapisi veya bireysel terapi şeklinde gerçekleştirilebilir. SOBECE’de çocukların ve gençlerin ihtiyaç duydukları becerileri, yapılandırılmış bir biçimde çalışarak becerilerini geliştirmeyi hedefler. Hem bireysel hem de grup ile birlikte çalışılabilir.

Sosyal Beceri Eğitimi seansları ne sıklıkta yapılır?

Seans sıklığı genellikle bireyin ihtiyaçlarına ve terapistin değerlendirmesine bağlı olarak belirlenir. Haftada bir veya iki kez olabileceği gibi, ihtiyaca göre daha az sıklıkta da düzenlenebilir. SOBECE, grup çalışmalarında ise grubun ihtiyacına göre 6 ile 12 hafta arasında planlanabilmektedir.

Sosyal Beceri Eğitimi ne tür teknikler kullanılır?

Sosyal Beceri Eğitimi, rol canlandırma, akran temelli öğrenme, Bilişsel Davranışçı Terapi, Psikodrama gibi pek çok tekniği temel alarak kullanılır.

Sosyal Beceri Eğitimi’nin faydaları nelerdir?

Sosyal Beceri Eğitimi:
• Sosyal etkileşimlerde daha rahat ve başarılı olma
• Empati ve başkalarının duygularını anlama yeteneğinin geliştirilmesi
• Sosyal kaygı düzeylerinin azaltılması
• Özgüvenin ve özsaygının artırılması
• Duygular ile başa çıkabilme
• Sorun Çözme, Plan yapabilme gibi pek çok becerinin gelişimine katkı sağlar.