Çalışma Alanlarımız
Çocuk Ergen Terapisi
Çocukluk ve ergenlik dönemleri yetişkinliğin temelini oluşturur. Doğumdan itibaren yaşanan deneyimler bireyin kimlik gelişimi, kendisi ile ilgili inançları, duyguları ve davranışlarını şekillendirir. Sağlıklı gelişimi desteklemek için çocuk ve ergen terapisinin rolü çok önemlidir.
Çocuk ve ergen terapisi sosyal, duygusal ve davranışsal süreçleri ele alarak pek çok tekniği kullanırken bazen de gelişim takibini yaparak destekleyici, koruyucu ve önleyici bir yaklaşım belirler. Aynı zamanda sağlıklı büyüme ve gelişimlerine de yardımcı olurken, başa çıkma biçimleri ve duygusal dayanıklılık geliştirmelerine katkıda bulunur.
Çocuk ve ergen terapisi, sadece çocuğun değil, ailenin tüm üyelerinin katılımını gerektiren bir süreçtir. Ebeveynler, çocukları için destekleyici bir ortam sağlarken aynı zamanda aile içi dinamiklerin de iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda ebeveynler de kendilerini ve ihtiyaçlarını fark etme fırsatı bulur. Çünkü ebeveynlerin gerçekleştirmekte zorlandığı bir beceriyi çocuklarının da gerçekleştirmesi zordur.
Çocukların kendisini ifade etme şekli yetişkinlerinkinden farklıdır. Çocukların kendilerini en iyi ifade ettikleri yöntem oyundur. Bu sebeple çocuklar ile çalışılırken oyun en etkili araçtır. Oyun aracılığıyla çocuklar kendilerini özgürce ifade edebilir, duygularını keşfedebilir ve problemlerle başa çıkma becerilerini geliştirebilirler. Çocuklarla çalışırken oyun terapilerinin yanı sıra, sanat aktiviteleri, psikodrama, hikaye, kum terapisi gibi pek çok farklı teknik de kullanılır.
Ergenlik dönemi pek çok değişimin merkezidir ve kompleks bir süreçtir. Bir geçiş evresi olan ergenlik, kendini tanıma ve bulma çabası içerisindeyken psikolojik, fiziksel ve sosyal değişimle de başa çıkmayı öğrenir. Terapi ise bu süreçte ergenin sorunlarının altında yatan nedenleri anlaması ve başa çıkmasına katkı sağlar. Yetişkin terapisinden farklı olarak gerekli durumlarda okul ve aile de sürece katkı sağlar.
Çocuk ve ergenler ile çalışırken elbette ki aileyi dinlemek, hedef belirlemek uzmanın çalışma alanlarına katkı sağlarken. Çocukların ve ergenlerin de ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuk ve ergen terapilerinin de bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Çocuk ve ergenlerde de hazır oluş halini beklemek ve gündeme getireceği sorun alanları için onların hızına eşlik etmek gerekmektedir.
Zorlanmanın normal olduğu ve zaman zaman hepimizin desteğe ihtiyacı olabileceğini doğru şekilde aktarabilmek;
- Suçlamak yerine anlamaya çalışmak,
- Sorgulayarak kafalarını karıştırmadan ihtiyaç duyduklarında güvenli bir limanlarının olduğunu göstermek,
- Gelişim dönemlerinde yaşadıkları değişim ve gelişimi anlamlandırmalarına yardımcı olmak,
- Terapiye gelirken sıkıştırmamak, zorlamamak gerekmektedir.
Unutulmamalıdır ki çocuklarımız biz değil. Hepsinin kendisine özel süreçleri ve becerileri var. Çocuklarımızın bizim gibi olmalarını beklemeden kendi yolculuklarında onlara güvenli limanlar oluşturarak yolculuklarına eşlik etmek de terapi sürecinin ve gelişimlerinin en önemli parçasıdır.
Çocuğunuzun sağlıklı ve mutlu bir geleceğe adım atmasına destek olmak için hemen randevu alın!
Sık Sorulan Sorular
Çocuk Ergen Terapisi hakkında sık sorulan sorular ve cevapları
Kaç yaşından itibaren çocuğumu terapiye getirebilirim?
Terapiye başlama yaşı, çocuğun yaşadığı sorunların türüne, şiddetine ve gelişimsel düzeyine göre değişebilir. Bu sebeple çocuğun yaşından ziyade ihtiyaca göre karar vermek daha doğru olacaktır.
Çocuk ve ergen terapisi nasıl çalışır?
Çocuk ve ergen terapisi, çocuğun yaşına ve bireysel ihtiyaçlarına uygun olarak yapılandırılır. Terapistler kendi çalıştıkları terapi ekolü çerçevesinde çocuğun da ihtiyacına uygun şekilde yöntemler uygular. Bu yöntemler Oyun Terapisi, EMDR Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Sanat Terapisi, Grup Terapisi gibi yöntemler olabilir. Terapinin amacı, çocukların kendilerini daha iyi anlamalarını, sosyal ilişkilerini güçlendirmelerini ve yaşam kalitelerini artırmalarını sağlamaktır.
Çocuğum terapiye nasıl hazırlanmalı?
Çocuğunuzun terapiye hazırlanması için ona terapistin kim olduğu, ne yapacağı ve neden terapiye gittiği konusunda açık ve yaşına uygun bilgi vermek önemlidir.
Çocuğunuzu terapiye getirmeden önce aşağıdaki gibi bir bilgiyi onunla paylaşabilirsiniz:
“Bazen üzgün, kızgın veya yorgun hissedebiliriz. Bu duygularla başa çıkmak zor olabilir. Bir abla (veya abi) var, o da çocuklarla oyun oynayarak onlara yardımcı oluyor. Onun bir oyun odası var ve orada pek çok oyuncak var. Sen de bu oyuncaklarla oynayarak duygularını daha iyi anlayabilir ve bu duygularla başa çıkabilirsin. (Çok küçük çocuklarda başa çıkmak deyince anlamayabilirler. Bunun yerine, “Duygularını oyun oynayarak anlatabilir, rahatlayabilirsin” denilebilir.) İstemezsen hiç bir şey yapmak zorunda değilsin. Bazen o abla (veya abi) bizimle de konuşabilir. Bizim zorlandığımız konuları konuşurken seninle daha iyi oyunlar oynayabilmemiz ve birbirimizi daha iyi anlayabilmemiz için bize önerilerde bulunabilir.”
Aile ile olarak bizim rolümüz nedir?
Aileler, terapinin önemli bir parçasıdır. Terapi süreci sadece çocuğun değil ailenin de içinde olduğu bir süreçtir. Ebeveynlerin terapiye aktif katılımları beklenir.
Terapide çocuğunuzu desteklemek, terapistin önerilerini uygulamak ve terapi seansları hakkında paylaşımda bulunmak, çocuğunuzun ilerlemesine yardımcı olacaktır. Terapistler, gerektiğinde aileleri bireysel veya aile terapisi için de yönlendirebilirler.
Terapi gizli mi tutulur?
Evet, terapistler, etik ve yasal gereklilikler doğrultusunda terapi seanslarının gizliliğini korur. Ancak, çocuğunuzun güvenliği tehlikedeyse veya yasalar gerektiriyorsa, terapist bu bilgileri yetkililerle paylaşmak zorunda kalabilir. Bu durumlar dışında, çocuğunuzun terapide paylaştığı bilgiler gizli tutulur. Her seanstan sonra terapist çocuğun seans içerisinde yaptığı şeyleri aktarmayabilir. Ancak terapistin çalıştığı ekol çerçevesinde ihtiyaç görülürse ebeveynlere seans sonunda ya da ayrıca planlanan bir aile görüşmesinde geribildirim verilebilir.
Terapi gizli mi tutulur?
Evet, terapistler, etik ve yasal gereklilikler doğrultusunda terapi seanslarının gizliliğini korur. Ancak, çocuğunuzun güvenliği tehlikedeyse veya yasalar gerektiriyorsa, terapist bu bilgileri yetkililerle paylaşmak zorunda kalabilir. Bu durumlar dışında, çocuğunuzun terapide paylaştığı bilgiler gizli tutulur. Her seanstan sonra terapist çocuğun seans içersinde yaptığı şeyleri aktarmayabilir. Ancak terapistin çalıştığı ekol çercevesinde ihtiyaç görürse ebveynlere seans sonunda ya da ayrıca planlanan bir aile görüşmesinde geribildirim verilebilir.
Terapist ararken neye dikkat etmeliyim?
Çocuğun yaşadığı zorluklar ile terapistin eğitim geçmişinin ve çalışma alanlarının örtüşmesi gereklidir. “Terapistin yeterli eğitimi var mı?” ve “Bu eğitimleri güvenilir yerlerden almış mı?” gibi soruların cevaplanması önemlidir.