Son zamanlarda yapılan bir araştırmada, stres anılarının genler yoluyla kuşaklar arası aktarıldığı ortaya koyulmuş. Nature Neuroscience Dergisinde yayınlanan araştırma bulguları, belirli bir koku ile eşleştirilen korku içerikli bir anının kişinin sinir hücrelerinin yapısında değişikliğe neden olduğunu; o kişinin çocuğu olduğunda, çocuğun da aynı kokuya korku tepkisi verdiğini göstermiş. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, hayatlarında o kokuyu hiç deneyimlememiş olmalarına rağmen çocuk farelerin bahsi geçen kokuya gösterdikleri tepki dikkat çekici bulunmuş. Hatta bu korku tepkilerinin, travmatik anıyı yaşayan farenin torunlarında da görülebildiği ortaya çıkmış.
Bu konu, son zamanlarda bilim dünyasında bir hayli tartışmalı bulunsa da hayatlarında herhangi bir travma ya da olumsuz yetiştirme koşulları olmamasına rağmen kaygı, fobi, bağımlılık vb. sorunlar yaşayan kişilerin yaşadıkları sorunların doğasını açıklaması açısından önemli bulunmuştur.
Kaynak:
Dias, B. G. & Ressler, K. J. (2014). Parental olfactory experience influences behavior and neural structure in subsequent generations. Nature Neuroscience 17, 89–96 DOİ:10.1038/nn.3594
WhatsApp Randevu